Wspaniała i urozmaicona chińska kuchnia中国菜(zhōngguó cài) jest znana na całym świecie. Ale nie wszyscy wiedzą, że niektóre z elementów żywnościowych są uprzywilejowanymi nie z racji ich odżywczych właściwości lecz z tego, że przynoszą szczęście i bogactwo.
Podczas ważnych przyjęć, wesel i spotkań rodzinnych, niektóre dania są specjalnie wybierane aby zapewnić szczęście gości, którzy je spożywają.
Istnieje związek między jedzeniem a ''pozytywną energią'' nawet w słownictwie. Dla przykładu:
* ryba 鱼(yú), której wymowa jest identyczna jak余– słowo oznaczające bogactwo lub dobrobyt
* twarożek sojowy tofu 豆腐 (dòu fu), którego wymowa jest bliska 多福 (duō fú), oznaczające wielką radość
Najbardziej spożywanym przedstawicielem ''pozytywnej'' żywności jest jajko symbolizujące płodność.
Z innych produktów żywnościowych, makaron im dłuższy tym dane jest długie życie. Orzech nanerczowy podobno przynosi bogactwo dzięki swej formie zbliżonej do tradycyjnej chińskiej sztabki złota(tael)
A oto lista niektórych pokarmów przynoszących szczęście i bogactwo zgodnie z tradycją chińską :
1. tofu : szczęście i bogactwo
2. jajka :symbol płodności
3. ryby (podawane w całości) : przynoszą dobrobyt
4. orzech nerkowca : symbol bogactwa
5. makaron(zwłaszcza długi) : symbol długiego życia, nie powinien być łamany gdy go jemy
6. pierożki : przynoszą oczywiście bogactwo i dobrobyt
7. pomarańcze : szczęście i bogactwo.
8. kurczaki : szczęście
9. kaczki: symbol wierności
10. orzeszki ziemne : długie życie
11.brzoskwinia : idem
12. ananas : symbol bogactwa, szczęścia i powodzenia w grach
13. winogrona : bogactwo, obfitość, płodność i harmonia rodzinna
14. jabłko : przynosi pokój i mądrość
15.grejpfrut: dobrobyt i płodność